Hjemmelaget karamellpudding

Om jeg er i beit for noe å skrive om? Nei nei! 😀 Har for mye på hjertet, det er vanskelig å sortere. Er rastløs, orker ikke jobbe, skriver isteden. Vurderte fuger med tannkost, men hadde dessverre ikke tannbørste til overs. Jif skurekrem mangler også. SAMT indre motivasjon til å gyve løs på det. Fugene er der i morgen også helt sikkert. 

Såååå, hva med hjemmelaget karamellpudding???? Jo; jeg lager en jævelig god en rett og slett! 🙂 Og så tenker jeg at hvorfor ikke dele den med litt flere enn de av dere som får den servert 🙂 Og sjølskryt er ittno verdt, så dere burde selvsagt få noen referanser på det, men det kan jo være det er ren og skjær høflighet som har medført skrytet. Derav ingen referanser. Tør du prøve er jeg ganske sikker på at du blir fornøyd.

Uansett, vil du prøve, kjør på. PS! Jeg vet ikke nøyaktig HVA som gjør den så jævla god, altså må du med andre ord tørre å gjøre absolutt alt kliss likt som jeg beskriver her.

Puddingen først da, der er ingrediensene; 

  • 6dl melk
  • 3dl fløte
  • 8 egg
  • 5 ss sukker
  • 1 vaniljestang (!)

Du koker opp melkeblandingen (alt unntatt eggene) under omrøring kraftig nok til at den ikke svir seg. Og oppkoket bør være forsiktig nok til at det ikke rekker fosskoke. Men det MÅ ha vært oppkok, dette gjør noe med strukturen på puddingen. Deretter lar du melkeblandingen stå og kjøle seg ned mens du pisker eggene glatte. Pisk altså rolig til plommene knuses og du får en glatt og fin blanding. Den skal ikke piskes skummete. 

Mens du har kokt opp melkeblanding og pisket egg har du latt 4 dl sukker stå i en kjele på halv styrke på platen. Sukkeret skal ikke røres i før det begynner å være mørkebrunt i bunnen av kjelen. Du må gjerne tørre å la alt bli mørkebrunt nok, det setter ekstra god smak på puddingen.

Når alt sukkeret er smeltet heller du det over i ei brødform og fordeler det jevnt utover bunn og kanter. La den gjerne stå og bli litt kaldere denne også, slik at karamellen/sukkeret stivner ordentlig. 

Sett ovnen på 110 grader over/undervarme og gjør klar en langpanne med kaldt vann. Når ovnen er klar kan du blande de glattpiskede eggene og melkeblandingen forsiktig før du via ei stor sil heller dette opp i brødforma. For deretter å sette formen opp i langpannen med kaldt vann. Sett så langpannen nederst i ovnen. I de fleste oppskrifter står det noe om høyden på vannet opp på forma, jeg har i så mye jeg klarer i langpannen. 

Puddingen på bildet over stod i ovnen i ganske nøyaktig 3 timer. Da hadde den blitt ganske godt avkjølt før jeg satte den inni. Så det er nok mulig det lønner seg å sjekke den etter 2,5t ca. Du sjekker ved å “banke” lett på den med ei skje du har dyppet i vann. Er det litt “sprett” i den utenat den sprekker er den ferdig. Ikke(!) åpne ovnen i det hele tatt før tidligst etter to timer.

Selv foretrekker jeg en variant som nok KAN være vanskelig å få over på et fat, den står da akkurat lenge nok (ca 2t 15 min) til at den ikke sprekker når skjea brukes, men det er bare såvidt “sprett”. Da er konsistensen aller best synes jeg. Ganske flytende, men glatt og fin og fulllll av deilig smak. Ofte ser det ut som to “lag” men det ene er spekket med vaniljesmak mens det andre fullt av karamell, og sammen er det vidunderlig deilig. 

4dl sukker er mye, da blir det veldig mye saus. Og også veldig mye smak, derfor så mye sukker. 

Den bør lages to dager før servering, da får du mye mer smak og konsistensen blir også aller deiligst. 

Serveres med lett pisket krem, såviiiiidt du ser de små toppene i kremen. PS, kremen piskes da HELT UTEN sukker.

Og varianten jeg foretrekker passer helt perfekt om du for eksempel skal på hyttetur, pakk formen inn i aluminiumsfolie og klin til. Det er garantert suksess. Iallfall hvis du gjør nøyaktig som jeg har beskrevet, og du i tillegg eeeelsker karamellpudding.

Ahhh, glad den må lages et par dager før servering hvis ikke hadde jeg dyttet i meg en halv en i kveld 😛

God lørdag! 🙂

Tar meg en kaffe jeg 🙂

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg